Csángó körömpörkölt
Készítünk egy pörköltalapot. A sertéslábakat kuktában jól megfőzzük, majd teljesen kicsontozzuk. A kicsontozott körömdarabokat a pörköltalapba helyezzük, és rövid ideig még pirítjuk, majd felengedjük bő vízzel.
Burgonyát hasábokra vágunk (mint a sült hasábburgonyához kb. 7-8 mm-es hasábokra, majd a pörkölthöz adjuk, és addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Közben kb. feleannyi mennyiségű galuskát (nokedlit) készítünk, mint a krumpli, és összekeverjük a krumplis pörkölttel, és összeforraljuk
Savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat!
Fotó
Gyümölcsös túródesszert
Hozzávalók: 25 dkg félzsíros tehéntúró
12 dkg cukor
10 dkg vaj
2 dl. tej
2 cs. vanilincukor
1 cs. Oetker féle, gyümölcsös zselépor, vagy
2 evökenál zselatin
tettszés szerint darabolt gyümölcs, vagy
teában (borban) áztatott mazsola
Elkészítés: A túrót, a cukorral, a vajjal és a vanilincukorral alaposan összekeverjük. A tejet felforraljuk, majd levéve a tűzről, a zseléport, (zselatint) beleöntjük, és a teljes feloldódásig keverjük, majd szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk. Amikor a zselatinos tej kihűlt, de még dermedés előtt belekeverjük a túróba, és hozzá keverjük a gyümölcsöket, majd az egészet alufóliával kibélelt püspökkenyér formába töltjük, és a hütőszekrényben kifagyasztjuk (NEM A MÉLYHŰTŐBE!)
Hosszúkás tálra borítva kínáljuk, szeletelve tálaljuk,
Fortély: Tört darabolt csokoládét is keverhetünk a masszába.
Fotó
Túrós-sajtos sütemény
Hozzávalók:
- 0, 5 kg. Tehéntúró (juhtúróval finomabb)
- 0, 5 kg. Margarin
- 0, 5 kg. Liszt (fele sima, fele rétes)
- 2 teáskanál só.
- 1 tojás (a kenéshez)
- Kb. 10 deka sajt
- Kb. 1 csapott evőkanál köménymag
-
A hozzávalókat a sajt kivételével összekeverjük, és alaposan (egyneművé) kigyúrjuk. Az elkészített tésztából cipót formálunk, alul, felül belisztezzük, majd megfelelő tálra helyezve, legalább egy napig (akár két-három napig is) hűtőszekrényben pihentetjük.
Sütés előtt a hűtőszekrényből kivett tésztát, lisztezett deszkán kb. 1 centiméter vastagra nyújtjuk, majd a felvert tojással megkenjük a tészta tetejét. A megkent tésztára rászórjuk a sajtot vagy/és a köménymagot, amit enyhén belenyomkodunk a tésztába. Ezután derelyemetszővel (rádlival) kb. 1, 5 cm. széles, és 5-7 cm hosszú csíkokra vágjuk. A margarinpapírral kikent tepsibe rakva, előmelegített sütőben világosra sütjük.
Fotó
Francia Sajtleves
Hozzávalók:
2 db tömlős sajt (Frankfurti; Camping; Tejszínes)
1 db tyúkhúsleves kocka
Pirított zsemlyekocka ízlés szerint
(Esetleg fejenként egy tojás sárgája)
1 liter vízben feloldjuk a húsleveskockát, majd két-három percig gyöngyözve forraljuk. Utána lassan beleeresztjük a sajtokat, és lassan addig forraljuk, míg a sajtok teljesen elolvadnak.
Frissen pirított zsemlyekockával tálaljuk.
Ha gazdagabban akarjuk adni, akkor a levest egy tojássárgájára merjük rá.
Fotó
Bolgár zöldséges rizs
Hozzávalók: 1-1 db közepes szál sárgarépa, és petrezselyemgyökér.
1-1 db tyúktojásnyi zeller, karalábé, és hagyma.
1 darab húsos paprika apróra vágva (aki szereti tehet bele csípőset is)
25 dkg. Gomba.
25 dkg. Csirkemáj. (szívvel együtt)
1,5 dl. Rizs.
1 dl. Olaj.
2 gerezd fokhagyma.
1 húsleveskocka
Ételízesítő (Vegeta, Delikát 8)
Bors, bazsalikom, kakukkfű csombor
Elkészítése: A csirkemájat és szívet kevés - húsleveskockával ízesített - vízben megfőzzük. A zöldségeket almareszelőn durvára reszeljük, a hagymát szálasra vágjuk, a fokhagymát vékonyan felszeleteljük a gombát, megmossuk (nem hámozzuk) darabokra vágjuk (nem szeleteljük) a megfőtt májat 1x1 centis kockákra vágjuk, a szívet vékonyan felszeleteljük a rizst folyó vízben alaposan, megmossuk, majd az összes hozzávalókat összekeverjük, az ételízesítővel, borssal, bazsalikommal, kakukkfűvel csomborral ízlés szerint fűszerezzük.
Az egész keveréket tepsibe simítjuk.
A máj főzővizét kiegészítjük 3 dl-re, ezt a tepsibe öntjük, majd meglocsoljuk az olajjal Alufóliával letakarjuk, és előmelegített sütőben kb. 1 óra hosszat sütjük.
A Fóliát 45 perc után levesszük, és az utolsó negyedórában hagyjuk a rizs tetejét kissé megpirulni
Fotó
Palacsinta
(ahogy én csinálom)
Alapmennyiségek:
(melyeknek a többszörösét használom)
10 dkg Liszt (feles sima, fele rétes)
1 db Tojás
2 dl. Tej (egyharmada szódavíz lehet)
1 ek Étolaj
Csipetnyi só
A tejet, a tojásokat, és az étolajat, alaposan kikeverem sózom, majd folytonos keverés mellett, lassan beleadagolom lisztet, vigyázva folyamatosan kevergetve, hogy csomós ne legyen. A kikevert tésztát legalább fél óráig állni hagyom, majd teflon serpenyőt előmelegítek, Vékonyan beecsetelem olajjal, és egy tejes merőkanálnyi tésztát öntök a serpenyőbe. A továbbiakban a hagyományos módon járok el, kivéve, hogy többet nem kell olajozni a serpenyőt, mert a tésztában elkevert olaj elég a kisütéshez
Különféle töltelékkel tálalom.
Fotó
Bélszínroló
Párolt vegyes zöldséggel
Hozzávalók: Mirelit bélszínroló
Mirelit vegyeszöldség (mexikói keverék, Franciasaláta alap)
Elkészítés: A zöldséget, Párolórácson, gőzben puhára pároljuk. (ha nincs párolórácsunk kevés vízben megfőzzük) Közben a bélszínrolókat bő olajban arany-barnára megsütjük. Savanyúsággal tálaljuk.
Tipp! A pároló, illetve főzővizet leves készítésre felhasználjuk
Fotó
Mézes virsli
Hozzávalók: 1 pár virsli
Vékony szelet füstölt szalonna
Vékony szelet sajt (edámi, trappista, gonza)
Vékony hagymakarikák
Mokkáskanálnyi szójaszósz
Mokkáskanálnyi méz
Elkészítése:
A virsliket hosszában felhasítjuk, majd a hasítékba beletesszük a sajtot, a szalonnát és melléjük a hagymakarikákat. A hasítékban elhelyezett hozzávalókra, rácsurgatunk egy mokkáskanálnyi szójaszószt, mokkáskanálnyi mézet, majd grillsütőben, addig sütjük, míg a sajt egy kicsit megolvad, s a szalonna pirulni kezd.
Melegen, savanyúsággal tálaljuk
Fotó
Sült vegyes zöldség, grillezett virslivel
Hozzávalók: Mirelit zöldségkeverék
1 – 2 darab burgonya
1 pár virsli (személyenként)
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, és 5 – 7 mm-es kockákra vágjuk. Mély serpenyőben kevés olajat forrósítunk és a burgonyakockákat kissé megpirítjuk, majd beleöntjük még fagyosan a zöldségkeveréket. Folytonos kevergetés, rázás közben addig pirítjuk, míg a zöldborsó enyhés barnás szint nem kap. Közben a virsliket átlósan keresztirányba bevagdossuk, kissé kissé megkenjük olajjal, és a grillsütőbe helyezzük. (grillsütő híján nagyon kevés olajon, serpenyőben is megsüthetjük, de akkor a bevagdalt felével lefelé kezdjük a sütést.) és szép pirosra sütjük. A zöldséggel együtt savanyúsággal tálaljuk.
Fotó
Narancslikőr
HOZZÁVALÓK:
4-5 db narancs héja
2 evőkanál cukor,
2 evőkanál víz
1 Liter kommersz vodka
A narancsok héjáról a fehér belső réteget levágjuk, eldobjuk és a narancs vékony színes héját egy csavaros tetejű üvegbe, rakjuk, felöntjük körülbelül 3 dl vodkával, amennyi ellepi.
A narancshéjat legalább egy hétig, - de inkább tíz napig – áztatjuk. Áztatás után leöntjük a vodkát a narancshéjról, majd krumplinyomón – vagy más eszközzel – a héjat kipréseljük.
A leöntött, és kipréselt levet 1 literes üvegbe töltjük, majd 2 púpozott evőkanál cukorból és két evőkanál vízből szirupot főzünk. A szirupot is betöltjük az üvegbe, majd a vodkával feltöltjük az üveget, és jól összerázzuk. Legalább 1 hétig pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek.
Egy hét után fogyasztható.
Egészségtekre!
Fotó
Meggyes kevert
Hozzávalók: 4 db tojás
25 dkg. liszt (fele sima, fele rétes)
25 dkg cukor
25 dkg margarin.
15 dkg meggy (vagy más idénygyümölcs)
1 cs. vanilincukor
1 cs sütőpor
Elkészítése: A cukrot a margarinnal és a tojások sárgájával habosra kikeverjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és lazán beleforgatjuk a lisztes masszába, majd kikent, kekszmorzsával behintett tepsibe simítjuk a masszát. A tetejét megszórjuk, kimagozott, lecsepegtetett meggyel, (vagy más idénygyümölccsel) Előmelegített sütőben, rózsaszínűre (tűpróbáig) sütjük.
(számtalan variációs lehetőséget rejt magában a gyümölcsök variálása, illetve időnként szoktam a tésztájába apróra vágott diót is keverni)
Fotó
Burgonyahajók.
Hozzávalók: Közepes nagyságú burgonya
Cserkészkolbász
Füstölt szalonna
Kis fej hagyma
Szép, egyforma közepes burgonyákat választunk, meghámozva, hosszában kettévágjuk. A burgonyák közepét, kivájjuk, úgy hogy a hogy kis „csónakok” legyenek, és falvastagság kb. mindössze 5 milliméter legyen. Mindegyik vájatba, egy kis darab vékony füstölt-szalonna szeletet teszünk, majd egy akkora cserkészkolbász darabot, amennyi a vájatba illik. A kolbászkákat átlósan mind két irányba bevagdaljuk.
A kolbászkák mellé egy egy vékonyka hagymaszeletet teszünk. Egy tepsi aljára, néhány vékony füstölt-szalonna szeletet helyezünk, majd ráhelyezzük a burgonyákat, és a kivájt burgonyaforgácsot a hajócskák közé szórjuk. (még vékonyan felszeletelt burgonyát is szórhatunk a forgácsok közé)
Sütőbe helyezve szép pirosra sütjük. Savanyusággal, salátával tálaljuk.
Fotó
|