Ez a - Lovagterem szoba - honlapja
Ez a - Lovagterem szoba - honlapja
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Elérhetőségeink

e-mail:lovagterem@freemail.hu

 
Pontos idő
 
Naptár
2024. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
RUDI KONYHÁJA - Pasi receptgyűjteménye 2

Almacsatni

 

Hozzávalók:          1 kg Alma                              10 dkg  Vaj

                                   3 dl  Cukor                            l kk ánizs

                                   2 kk. kömény                       1 mk koriander

                                   2 kk  őrölt fahéj                    5-8 Csípős fűszerpaprika

                                                                                  (macskapöcse, v. cseresznye)

                         

Az almát tisztítsuk meg, és vágjuk 1/8-os cikkekre. - A vajban pirítsuk meg, előbb a fűszereket, majd a lecsumázott paprikákat.(A paprikát egész feketére) – Szűrjük le a vajat, majd tegyük bele az almát és egy kevés vízzel, pároljuk meg. – Közben szórjuk rá a fahéjat, pároljuk dzsemszerűvé. A végén keverjük hozzá a cukrot, és még egy percig forraljuk össze.       

 

Fotó

 

EPERBÓLÉ

 

Az 1936-ban lebontott Tabánban lévő GÜRSL féle

Vendéglő Tulajdonosának receptje szerint.

 

HOZZÁVALÓK:

                                               1 kg.  földieper, vagy szamóca.

                                               0,3 kg. Porcukor.

                                               1,5 liter muskotályos fehérbor.

                                               1 liter félédes vörösbor.

                                               1 dl. Maraschinó vagy Tripli sec (narancslikőr)

                                               1 dl. konyak.

                                               1 dl. rum.

                                               1 üveg félédes pezsgő.

 Elkészítése:

 

         A borokat, és a pezsgőt előhűtjük. Az epret bő vízben megmossuk, lecsumázzuk, és egy, legalább 5 literes tálba rakjuk, majd a porcukrot rászórjuk. Legalább fél óráig állni hagyjuk. Mintegy 1, 5-2 deciliter vizet felforralunk, a szagosmügét, szegfűszeget, fahéjat és az ürömfüvet beletéve kb. ˝ percig forraljuk, (kevergetve, hogy ki ne fusson) majd 10 percig lefedve állni hagyjuk. Utána leszűrjük, és az így kapott „teát” lehűtjük. Az eperre ráöntjük a lehűtött „teát”, a narancslikőrt, a konyakot, és a rumot. Egy negyedóra állás után a tálba öntjük a borokat. Ezután legalább 1 óra hosszát állni hagyjuk, időnként meg-megkevergetve. Közvetlenül tálalás előtt beleöntjük a behűtött pezsgőt.

A narancslikőr pótolható oly módon, hogy egy narancsot megmosunk, vékonyan meghámozva, a sárga héját 1 deciliter alkoholban (vagy vodkában) áztatjuk 3-4 napig, majd leszűrjük, és a narancshéjat krumplinyomóval jól kinyomjuk. Ez esetben 1 evőkanál cukorral többet szórunk az eperre.

 

Fotó

 

 

Roseibni

 

Régi elfelejtett rágcsálnivaló

Nagyanyáink korából

 

                Hozzávalók:  Közepes nagyságú burgonya

                                               Olaj (a sütéshez)

 

Elkészítése:   A Burgonyát uborkagyalun legyaluljuk, majd forró olajban zsemlyeszínűre sütjük.  (ENNYI!)

 

Fotó

 

 

 
Hozzávalók:        30 dk gomba
                             2 dl tejföl
                             1 nagy fej hagyma
                             1 ek édes-nemes pirospaprika
                             1 ek liszt.
                                      Olaj (zsír)
                                      Só, ízlés szerint.
                                      Csipetnyi kakukkfű (elhagyható)
 
 Elkészítés: A hagymát szálasra vágjuk, és közepes mennyiségű zsiradékon megpároljuk. A gombát megtisztítjuk (nem hámozzuk meg!) majd a szárait levágva mind a szárakat, mind a fejeket felszeleteljük. Rádobjuk a hagymára, és együtt pároljuk, míg a gomba a levét elfőtte, lehúzva a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát, majd felöntjük egy kis vízzel.

Felforraljuk, s még tovább néhány percig főzzük. Közben a tejfelt simára keverjük a liszttel (ha túl sűrű lenne, egy kis tejet önthetünk hozzá) majd behabarjuk vele a gombát. Jól kiforraljuk, és rizskörettel tálaljuk.

Fotó

 

Máglyarakás

 

 
Hozzávalók:       6 db. Kifli
                                               3 dl tej  
                                               4 db tojás
                                        15 dk cukor
                                               1 tk porcukor
                                               3 db nagyobb alma
                                               1 db citrom
                                               5 dk mazsola
                                               1 dl Bor (rum)
                                               4 ek durvára tört dió
                                               1 tk őrölt fahéj
 
Elkészítés:      A kifliket karikázzuk fel, és locsoljuk meg a tejjel, jól forgassuk
                               össze. Az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki, és vágjuk vékony szeletekre, Locsoljuk meg a citrommal, reszeljük bele a citrom héját, és keverjük bele, a borban (rumban) megáztatott mazsolát, valamint a dió 2/3-ad részét.
                               A tojás sárgáját, a cukorral habosra keverjük, majd jól összeforgatjuk a megáztatott kifli-karikákkal.
                               Az így nyert masszának a felét jól kivajazott tepsibe simítjuk, majd ráhelyezzük az almát, és befedjük a massza másik felével.
                               Sütőben 20 percig sütjük. Közben a tojások habját a porcukorral kemény habbá verjük, a sütőből kivett tésztára simítjuk, megszórjuk a maradék dióval, és visszatéve a sütőbe, szép pirosra sütjük.
 

 

Fotó

 

 

 

 

 

 

                                             

Díszítő elemek tálaláshoz

 

                     Hozzávalók:   Petrezselyem és zellerlevél    

                                               Újhagyma szár.

 

                        Elkészítése:

 

                                   1/ Egy mély porcelán, vagy mikrózható edény tetejére kifeszítjük a háztartási fóliát, és vékonyan beolajozzuk, a beolajozott fóliára elrendezzük a leveleket, majd a mikróba betéve közepes fokon 2 – 3 percig mikrózzuk. (a pontos időt, a mikrosütő típusától függően ki kell kísérletezni) a levél kissé megsül, nem pöndörödik, és jó díszítő elem. (lásd Rántott padlizsán)

 

                                   2/ Az újhagyma szárából kb. 5 centiméteres darabokat, vágunk le, és kétharmad részét hosszában szálasra felvágjuk. Az így előkészített hagymaszárakat jeges vízbe tesszük, és néhány percig benne hagyva, a felvágott szárak visszapöndörödnek. (lásd Mézes virsli)

 

                                               2 evőkanál erdei szagosmüge.
                                               1 csipetnyi ürömfű
                                               5 szem szegfűszeg
                                               Darabka fahéj

 

 

Zöldborsó pörkölt

 

Hozzávalók:                  1 nagy fej hagyma

                                               1 kisebb sárgarépa

1 gerezd fokhagyma

                                               ˝ kiló zöldborsó

                                               Só, pirospaprika, bors

Olaj

 

Elkészítése:  

                               A Hagymát finomra vágjuk, és az olajon megpároljuk, majd belereszeljük a sárgarépát, és egy kis vizet öntve alája egészen krémszerűvé főzzük. Beleszórjuk a pirospaprikát, majd hozzátesszük a kifejtet (vagy mirelit) zöldborsót, és addig pároljuk, míg a zöldborsó megpuhul.  Sült virslivel, debrecenivel, vagy grillkolbásszal tálaljuk.

 

Fotó

 

Pásztortarhonya

 

Hozzávalók:                      10 dkg füstölt szalonna

10    dkg Füstölt kolbász

1 nagyobb fej hagyma

2 db közepes burgonya

20 deka tarhonya

Só, paprika, olaj

 

Elkészítése:

 

                               A krumplit mokkacukor nagyságú kockákra vágjuk, hagymát felkockázzuk, és az olajon aranysárgára pirítjuk, majd a füstölt kolbászt felkarikázva, a szalonna mellé dobjuk, és átpirítjuk megszórjuk kevés pirospaprikával, sózzuk, és egy kis vizet öntve rá,forralunk rajta egyet.

                Közben egy másik edényben a tarhonyát, szárazon világosbarnára pirítjuk, majd a felkockázott krumplival együtt a hagymára tesszük, jól átkeverjük, és annyi vízzel öntjük fel, hogy egy újnyira ellepje a tarhonyát. Felforraljuk, majd fedő alatt kis lángon addig főzzük, míg a tarhonya, és a krumpli megpuhul,. Addigra a tarhonya magába szívja a vizet. Savanyúsággal tálaljuk.

 

Fotó

 

Mini krumplis fánk

(Italozás közbeni falatkák)

 

Hozzávalók:    25 dkg. Burgonya

                               1 db tojás

                               Liszt (amennyit a burgonya felvesz)

                               Só, bors, (pirospaprika) ízlés szerint.

                               Sütéshez olaj.

 

Elkészítése:

                A burgonyát, hajában megfőzzük, majd áttörjük, és a tojással, a liszttel és a fűszerekkel összegyúrjuk, hogy közepesen kemény, nyújtható tésztát kapjunk, Lisztezett deszkán újnyi vastagra kinyújtjuk, majd kb. 15 mm-es átmérőjű kerek kiszúróval, kis pogácsákat szaggatunk ki a tésztából. A maradékot összegyúrjuk, majd ismét kiszaggatjuk. A kiszaggatott kis pogácsákat forró olajban kisütjük.

 

Fotó

 

 

Pirított zöldséges csirkefalatok

 

            Hozzávalók:   1 darab csirkemell filé

                                   1 – 1 szál sárgarépa, fehérrépa

                                   1 darab tojásnyi hagyma

                                   1 kisebb zeller

                                   10 deka zöldborsó

                                   1 darab sárga paprika

                                   1 darab paradicsompaprika

                                   1 darab zöld erős paprika

                                   1 dl. Száraz fehér bor.

                                   3 - 4 evőkanál olaj

 

            Elkészítése:   

           A csirkemellet, kb. 3 cm. Hosszú, 5 mm vastagságúra feldaraboljuk. A hagymát szálasra vágjuk, a zöldségeket 5 x 5 mm-es kb 3 centi hosszú hasábokra daraboljuk. A paprikákat szálasra, az erős-paprikát karikára vágjuk.

 Egy mély serpenyőben a fele olajon a csirkemell darabokat megpirítjuk, majd a fele bort aláöntve, fedő alatt pároljuk. Amikor zsírjára sült, a csirke-mell darabokat kiszedjük, és a szálasra vágott hagymát az olajban megpároljuk. A hagymát is kiszedjük. A maradék olajat a serpenyőbe öntjük, és a zöldségeket beletéve, pirítjuk, majd amikor  félig kész hozzáadjuk a zöldborsót, majd kicsit később a paprikát, együtt pirítjuk tovább, majd a bor másik felét aláöntve pároljuk a zöldségeket. (Nem szabad túl puhára párolni, egy kicsikét roppanós maradjon) Amikor a levét elfőtte, hozzákeverjük a hagymát, és a csirke-mell darabokat, egy kicsit még együtt pirítjuk. És tálaljuk.

 

 

 

Tejfölös gombapaprikás rizzsel

Fotó

 
Az oldal látogatói
Indulás: 2005-09-10
 
Hasznos oldalak
 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!