Almacsatni
Hozzávalók: 1 kg Alma 10 dkg Vaj
3 dl Cukor l kk ánizs
2 kk. kömény 1 mk koriander
2 kk őrölt fahéj 5-8 Csípős fűszerpaprika
(macskapöcse, v. cseresznye)
Az almát tisztítsuk meg, és vágjuk 1/8-os cikkekre. - A vajban pirítsuk meg, előbb a fűszereket, majd a lecsumázott paprikákat.(A paprikát egész feketére) – Szűrjük le a vajat, majd tegyük bele az almát és egy kevés vízzel, pároljuk meg. – Közben szórjuk rá a fahéjat, pároljuk dzsemszerűvé. A végén keverjük hozzá a cukrot, és még egy percig forraljuk össze.
Fotó
EPERBÓLÉ
Az 1936-ban lebontott Tabánban lévő GÜRSL féle
Vendéglő Tulajdonosának receptje szerint.
HOZZÁVALÓK:
1 kg. földieper, vagy szamóca.
0,3 kg. Porcukor.
1,5 liter muskotályos fehérbor.
1 liter félédes vörösbor.
1 dl. Maraschinó vagy Tripli sec (narancslikőr)
1 dl. konyak.
1 dl. rum.
1 üveg félédes pezsgő.
Elkészítése:
A borokat, és a pezsgőt előhűtjük. Az epret bő vízben megmossuk, lecsumázzuk, és egy, legalább 5 literes tálba rakjuk, majd a porcukrot rászórjuk. Legalább fél óráig állni hagyjuk. Mintegy 1, 5-2 deciliter vizet felforralunk, a szagosmügét, szegfűszeget, fahéjat és az ürömfüvet beletéve kb. ˝ percig forraljuk, (kevergetve, hogy ki ne fusson) majd 10 percig lefedve állni hagyjuk. Utána leszűrjük, és az így kapott „teát” lehűtjük. Az eperre ráöntjük a lehűtött „teát”, a narancslikőrt, a konyakot, és a rumot. Egy negyedóra állás után a tálba öntjük a borokat. Ezután legalább 1 óra hosszát állni hagyjuk, időnként meg-megkevergetve. Közvetlenül tálalás előtt beleöntjük a behűtött pezsgőt.
A narancslikőr pótolható oly módon, hogy egy narancsot megmosunk, vékonyan meghámozva, a sárga héját 1 deciliter alkoholban (vagy vodkában) áztatjuk 3-4 napig, majd leszűrjük, és a narancshéjat krumplinyomóval jól kinyomjuk. Ez esetben 1 evőkanál cukorral többet szórunk az eperre.
Fotó
Roseibni
Régi elfelejtett rágcsálnivaló
Nagyanyáink korából
Hozzávalók: Közepes nagyságú burgonya
Olaj (a sütéshez)
Elkészítése: A Burgonyát uborkagyalun legyaluljuk, majd forró olajban zsemlyeszínűre sütjük. (ENNYI!)
Fotó
Hozzávalók: 30 dk gomba
2 dl tejföl
1 nagy fej hagyma
1 ek édes-nemes pirospaprika
1 ek liszt.
Olaj (zsír)
Só, ízlés szerint.
Csipetnyi kakukkfű (elhagyható)
Elkészítés: A hagymát szálasra vágjuk, és közepes mennyiségű zsiradékon megpároljuk. A gombát megtisztítjuk (nem hámozzuk meg!) majd a szárait levágva mind a szárakat, mind a fejeket felszeleteljük. Rádobjuk a hagymára, és együtt pároljuk, míg a gomba a levét elfőtte, lehúzva a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát, majd felöntjük egy kis vízzel.
Felforraljuk, s még tovább néhány percig főzzük. Közben a tejfelt simára keverjük a liszttel (ha túl sűrű lenne, egy kis tejet önthetünk hozzá) majd behabarjuk vele a gombát. Jól kiforraljuk, és rizskörettel tálaljuk.
Fotó
Máglyarakás
Hozzávalók: 6 db. Kifli
3 dl tej
4 db tojás
15 dk cukor
1 tk porcukor
3 db nagyobb alma
1 db citrom
5 dk mazsola
1 dl Bor (rum)
4 ek durvára tört dió
1 tk őrölt fahéj
Elkészítés: A kifliket karikázzuk fel, és locsoljuk meg a tejjel, jól forgassuk
össze. Az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki, és vágjuk vékony szeletekre, Locsoljuk meg a citrommal, reszeljük bele a citrom héját, és keverjük bele, a borban (rumban) megáztatott mazsolát, valamint a dió 2/3-ad részét.
A tojás sárgáját, a cukorral habosra keverjük, majd jól összeforgatjuk a megáztatott kifli-karikákkal.
Az így nyert masszának a felét jól kivajazott tepsibe simítjuk, majd ráhelyezzük az almát, és befedjük a massza másik felével.
Sütőben 20 percig sütjük. Közben a tojások habját a porcukorral kemény habbá verjük, a sütőből kivett tésztára simítjuk, megszórjuk a maradék dióval, és visszatéve a sütőbe, szép pirosra sütjük.
Fotó
Díszítő elemek tálaláshoz
Hozzávalók: Petrezselyem és zellerlevél
Újhagyma szár.
Elkészítése:
1/ Egy mély porcelán, vagy mikrózható edény tetejére kifeszítjük a háztartási fóliát, és vékonyan beolajozzuk, a beolajozott fóliára elrendezzük a leveleket, majd a mikróba betéve közepes fokon 2 – 3 percig mikrózzuk. (a pontos időt, a mikrosütő típusától függően ki kell kísérletezni) a levél kissé megsül, nem pöndörödik, és jó díszítő elem. (lásd Rántott padlizsán)
2/ Az újhagyma szárából kb. 5 centiméteres darabokat, vágunk le, és kétharmad részét hosszában szálasra felvágjuk. Az így előkészített hagymaszárakat jeges vízbe tesszük, és néhány percig benne hagyva, a felvágott szárak visszapöndörödnek. (lásd Mézes virsli)
2 evőkanál erdei szagosmüge.
1 csipetnyi ürömfű
5 szem szegfűszeg
Darabka fahéj
Zöldborsó pörkölt
Hozzávalók: 1 nagy fej hagyma
1 kisebb sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
˝ kiló zöldborsó
Só, pirospaprika, bors
Olaj
Elkészítése:
A Hagymát finomra vágjuk, és az olajon megpároljuk, majd belereszeljük a sárgarépát, és egy kis vizet öntve alája egészen krémszerűvé főzzük. Beleszórjuk a pirospaprikát, majd hozzátesszük a kifejtet (vagy mirelit) zöldborsót, és addig pároljuk, míg a zöldborsó megpuhul. Sült virslivel, debrecenivel, vagy grillkolbásszal tálaljuk.
Fotó
Pásztortarhonya
Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna
10 dkg Füstölt kolbász
1 nagyobb fej hagyma
2 db közepes burgonya
20 deka tarhonya
Só, paprika, olaj
Elkészítése:
A krumplit mokkacukor nagyságú kockákra vágjuk, hagymát felkockázzuk, és az olajon aranysárgára pirítjuk, majd a füstölt kolbászt felkarikázva, a szalonna mellé dobjuk, és átpirítjuk megszórjuk kevés pirospaprikával, sózzuk, és egy kis vizet öntve rá,forralunk rajta egyet.
Közben egy másik edényben a tarhonyát, szárazon világosbarnára pirítjuk, majd a felkockázott krumplival együtt a hagymára tesszük, jól átkeverjük, és annyi vízzel öntjük fel, hogy egy újnyira ellepje a tarhonyát. Felforraljuk, majd fedő alatt kis lángon addig főzzük, míg a tarhonya, és a krumpli megpuhul,. Addigra a tarhonya magába szívja a vizet. Savanyúsággal tálaljuk.
Fotó
Mini krumplis fánk
(Italozás közbeni falatkák)
Hozzávalók: 25 dkg. Burgonya
1 db tojás
Liszt (amennyit a burgonya felvesz)
Só, bors, (pirospaprika) ízlés szerint.
Sütéshez olaj.
Elkészítése:
A burgonyát, hajában megfőzzük, majd áttörjük, és a tojással, a liszttel és a fűszerekkel összegyúrjuk, hogy közepesen kemény, nyújtható tésztát kapjunk, Lisztezett deszkán újnyi vastagra kinyújtjuk, majd kb. 15 mm-es átmérőjű kerek kiszúróval, kis pogácsákat szaggatunk ki a tésztából. A maradékot összegyúrjuk, majd ismét kiszaggatjuk. A kiszaggatott kis pogácsákat forró olajban kisütjük.
Fotó
Pirított zöldséges csirkefalatok
Hozzávalók: 1 darab csirkemell filé
1 – 1 szál sárgarépa, fehérrépa
1 darab tojásnyi hagyma
1 kisebb zeller
10 deka zöldborsó
1 darab sárga paprika
1 darab paradicsompaprika
1 darab zöld erős paprika
1 dl. Száraz fehér bor.
3 - 4 evőkanál olaj
Elkészítése:
A csirkemellet, kb. 3 cm. Hosszú, 5 mm vastagságúra feldaraboljuk. A hagymát szálasra vágjuk, a zöldségeket 5 x 5 mm-es kb 3 centi hosszú hasábokra daraboljuk. A paprikákat szálasra, az erős-paprikát karikára vágjuk.
Egy mély serpenyőben a fele olajon a csirkemell darabokat megpirítjuk, majd a fele bort aláöntve, fedő alatt pároljuk. Amikor zsírjára sült, a csirke-mell darabokat kiszedjük, és a szálasra vágott hagymát az olajban megpároljuk. A hagymát is kiszedjük. A maradék olajat a serpenyőbe öntjük, és a zöldségeket beletéve, pirítjuk, majd amikor félig kész hozzáadjuk a zöldborsót, majd kicsit később a paprikát, együtt pirítjuk tovább, majd a bor másik felét aláöntve pároljuk a zöldségeket. (Nem szabad túl puhára párolni, egy kicsikét roppanós maradjon) Amikor a levét elfőtte, hozzákeverjük a hagymát, és a csirke-mell darabokat, egy kicsit még együtt pirítjuk. És tálaljuk.
Tejfölös gombapaprikás rizzsel
Fotó
|